2022. szeptember 10., szombat

"Fiam! Az Isten veled újat kezdett a családodban!"

 Vannak, akik azzal keresnek fel, hogy "nem is értik, hogy kerültek a családjukba, kakukkfiókák, mintha elcserélték volna őket" és mesélnek a gyerekkori nehézségeikről, emlékeikről, amelyek történtek velük, amelyek miatt erre az önmagukról alkotott véleményre jutottak.



Egykori terapeutánk, Szarka Miklós egyszer azt mondta valakinek a fülem hallatára, hogy "fiam, veled kezdett az Úristen újat a családodban."
Nagyon megütötte a fülem, sokáig gondolkodtam rajta. Ez egyrészt Isten előtti megbecsüléséről szól, másrészt egy nem kis feladat, akár teher, vagy hogy úgy mondjam: kereszt is lehet valaki számára.
Rájöttem arra is, hogy azok, akik kakukkfiókának érzik magukat otthon, a származási családjukban (nagyszüleik, szüleik, testvéreik között), ők az új esély, hogy a korábbi maladaptív/nem megfelelő/rossz(?) működésmódon változtassanak és a saját gyerekeikkel, családjujban már ne viselkedjenek, ne tegyenek úgy, mint az velük és a felmenőikkel generációról generációra megtörténhetett.
"Minden vérvonalban (családban) megszületik egy-egy lélek, amely úgy dönt, hogy gyógyulást hoz az őseinek... Ezek a családfa felszabadító ösvényeiből született keresők. A fa azon tagjai, akik nem alkalmazkodnak a családrendszer szabályaihoz, hagyományaihoz, akik kiskoruktól folyamatosan megpróbálták forradalmasítani a család hitrendszerét, szembe szállva a hagyományokkal...
Megmentők, akik megszabadítják a családfát, a generációkon átívelő, frusztráló, ismétlődő traumáktól... És lehetséges, hogy ez a gyönyörű lélek te vagy." (Bert Hellinger)
Ezek a családtagok, noha úgy tűnik, hogy gyengék, önfejűek, deviánsok, vagy "nem normálisok" (ki és mi a normális egy például generációról generációra örökített verbálisan bántalmazó, vagy a gyermekeiket elhanyagolva nevelő családban?)... valójában ők családjuk legerősebb láncszemei. Ők képesek arra, hogy változtassanak. Ehhez erő kell és bátorság is.
Hidd el, ha Te azért jársz terápiába, mert nem úgy szeretnél viselkedni, tenni, élni a családodban, vagy az életedben, mint az eddig szokásos volt, akkor Te vagy az erős, a legerősebb láncszem a családodban. Akár generációk óta... Te, hisz Te képes vagy változtatni szokásokon, működésmódokon.
"Teveled az Isten újat kezd a családodban."
Bővebb információt a https://bozzaycecilia.blogspot.com oldalon olvashat.
Bejelentkezését a bozzay.cecilia@gmail.com oldalon fogadom.
Szeretet van és békesség.
Bozzay Cecília
Mentálhigiénés szakember
Komplex művészeti terapeuta
Családi és párkapcsolati mediátor
Tanító

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése